torsdag 29. oktober 2009

Agra

Da har jeg altså sett Taj Mahal. Jeg skulle gjerne kunne sagt noe litt blasert, eller poengtert at det var nå ikke SÅ spesielt eller noe slikt, men det var det.

Vi dro til Agra per tog. Byen der Taj ligger har jo rykte på seg for å være forferdelig turistifisert, og det stemmer. Men å ankomme var ganske rolig - prepaid autorickshaw til helt greit hotell vi hadde bestilt på telefon gjorde at det var veldig lite pes å ankomme. Rundt Taj også var det egentlig ganske rolig, og selve bygget er altså helt fantastisk. Kameraet til Elin konka selvfølgelig akkurat mens vi var på det som kanskje er anerkjent som det vakreste stykket arkitektur i verden, men det er jo sånt som skjer. (kameraet lever igjen nå.)

Etterpå gikk turen til Fatepuhr Sikri - byen bygd av stormogulen Akbar for å være den nye hovedstaden hans. Også knallkult, særlig pga. alt jeg har lest om Akbar i det siste. Den siste Rushdie-romanen er jo for en stor del satt nettopp i den byen, og han har visst gjort researchen sin - det var ganske kult å se mange av de stedene som dukker opp i boka. Men selv uten å ha lest den ville det definitivt vært knall. Utrolig imponerende arkitektur, toppet av en kjempeseng som keiseren sov i! (Stor nok til å stå oppreist under.)

Det eneste som var å utsette her var at turist-mas-aspektet av Agra inntraff for fullt. Det er en overflod av folk som tilbyr sine tjenester som guider, og ikke tar nei for et svar. Kombinasjonen av at jeg har lest masse om stedet (også mer seriøst enn en roman vel og merke) og at Rough Guiden vår hinter om at en god del av det guidene på disse stedene har å si er funnet opp gjorde at vi ikke var så ivrige på det. Jeg klarte å ikke miste besinnelsen, men det er vel noe av det mest irriterte jeg har vært i India. Heldigvis ble det toppet litt etter da vi så en voksen mann som skrev på veggen i det fem hundre år gamle palasset med grønn tusj. Folk er spesielle.
Men altså: irritasjon til tross var det definitivt fantastisk.
Jeg innså i ettertid at jeg bare hadde mitt tidspunkt der man går lei av at alt er littegranne slitsomt i India akkurat på dette tidspunktet, men det klarte heldigvis ikke å ødelegge humøret mitt. Og bra var det, for mer stress skulle det bli!

Vi skulle ta toget til Delhi, og hadde overgang derfra til Bikaner. En time og et kvarter, på en kvarters taxitur - burde gå greit. Regnestykket ble dessverre litt skjeve når toget var en halvtime forsinket ved ankomst til Agra, og ble enda en halvtime forsinket innen det nådde Delhi. Vi rakk faktisk akkurat å se toget vårt rulle ut av stasjonen, og det er akkurat så irriterende som en tror når en ser det i dårlige filmer. (Særlig fordi en tror at det bare skjer i dårlige filmer.)

Vi skulle egentlig til Bikaner for å stikke på kamelsafari, og hadde alt booket. Men for at dette skulle gå opp når vi missa dette toget ble det en stor sekk med stress og omtrent rett fra buss til kamel, og vi bestemte oss for å droppe det. Det ender godt, for det betyr at vi har hatt noen ganske ålreite dager i Delhi og slappa litt av, og det kan være bra.

I morgen tidlig klokken fem kommer nemlig Magnus med flyet, og da har vi tenkt å møte ham på flyplassen. Han har to uker på seg i India, så det kan bli et ganske tett program... da er det mulig disse relativt avslappende dagene vil komme godt med.

Chai drukket: 133
Apekatter sett: 138
(tre av sistnevnte var lenket hos en sånn omreisende apekattmann. Ikke så kult.)

3 kommentarer:

 1. Seriøst Jørn, har du virkelig drukket over 130 chai?? Det kommer til å lukte søt, krydret te av svetten din når du kommer tilbake til Norge (ikke så ille, når jeg tenker meg om!!) :D Noe jeg forøvrig gleder meg stort til! At du kommer tilbake snart altså... hehe!

  SvarSlett
 2. Grønn tusj på fem hundre år gamle palassvegger: Sic Transit Gloria Mundi.

  Dere får ta godt vare på Magnusen, ikke bytt'n bort med mindre dere får minst tre kameler for'n, alternativt ei ku med Cleric levels. Hvis folk vil prute, så husk at han kan mye om EDB.

  Fastlenkede apekatter er et symbol på verdens urettferdighet. Måtte de en dag bryte lenkene og spille rugby med eierens testikler til stor latter og entusiasme fra tilskuerne. Lochost!

  SvarSlett
 3. Jo, begynner aa gaa mot at jeg kommer hjem naa da.

  Ingen har bydd paa Magnus. :( Og jo, det hadde vaert ganske fint om noe slikt skjedde! (Saa ei lenka ape til paa gata i dag. Isj. Men Earthdawn-referanser settes alltid pris paa!)

  SvarSlett