torsdag 1. oktober 2009

Varanasi















Da har vi altsaa vaert ni dager i Varanasi. Det er som tidligere nevnt en av de aller helligste byene i India, med ghater (trapper) ned til elva der pilgrimer bader, og der mange elvebegravelser finner sted.
(Flere bilder fra Varanasi her.)


Bortsett fra turen til Sarnath har vi ikke gjort saa mange store ting. Hovedsaklig har det vaert avslapning, gjerne nede ved ghatene (trappene til Ganges), og det er slett ikke aa forakte. Eneste problem med aa gaa tur langs elva er at man kan risikere aa bli mast paa om baat. De fleste gir seg naar man sier paa en kos maate at man ikke trenger, men slett ikke alle. Jeg hadde en ganske artig samtale med en ung fyr som gikk omtrent slik:

- Vil du ha baat?
- Nei, trenger ikke.
- Skal faa for en veldig god pris!
- Men... om jeg ikke trenger det kan da prisen umulig vaere god?

Ikke fryktelig vittig egentlig, men baade jeg og han lo ganske godt av det der og da.



Men noe har vi da gjort. Vi tok en tur til Benares Hindu University en dag. Enormt omraade, ikke mer enn 14 000 studenter. Det var ganske lurt aa ta rickshaw til portene, som var like greit, siden vi vimset en kilometer eller saa bare for aa finne ut hvor paa universitetsomraadet vi var. Men, fint og stort, og med et ganske trivelig tempel.

En annen utflukt skulle bringe oss til Pilgrims Book House. Dette er en kjede bokhandler, som ogsaa har butiker i Delhi og Nepal. Dessverre hadde det nettopp regnet tungt den dagen vi skulle dit, saa hele gata som skulle lede til bokhandelen var oversvoemt! Det fristet lite aa traakke barfot gjennom hoeyt vann der man ikke saa bunnen i India, saa vi proevde aa finne en annen rute uten hell. Vi maatte vente en par toerre dager foer vi orket oss tilbake, men naar vi foerst fikk til aa komme oss dit var det riktig koselig! Toetasjers bokhandel med litt tilfeldig utvalg, og veldig trivelig service. Pakker fikk man sendt derfra og.

Ellers har jeg naa proevd det som kalles paan. Betelnoett, tobakk og litt diverse rosevann og saant pakket inn i et blad som deretter tygges. Gjoer at det spyttet ditt ser litt ut som blod, og er ekstra populaert blant litt lavere klasser av indere. Saapass at karen jeg kjoepte det av var veldig overrasket, lurte paa om jeg tulle, tilboed meg den mildere varianten, og til slutt ga meg den gratis. Jeg tok med meg dette bladet paa hotellrommet for aa proeve. Det var, kanskje overraskende, slett ikke saa verst. Men som ikkeroeyker er ikke nikotintoleransen min stoerre enn at jeg spyttet den ut rimelig raskt. Dessverre kom jeg ikke paa foer etterpaa at dette kanskje burde vaert fotodokumentert. Enda en opplevelse rikere, antar jeg.

Men fint har det altsaa vaert. Naa har vi akkurat tatt natt-toget til Lucknow, og der blir det vel aa feire Gandhi Day. Det hoeres storslagent ut, men betyr hovedsaklig at banken er stengt.

Chai drukket: 65
Apekatter sett: 82

3 kommentarer:

  1. Jeg stemmer for et nytt forsøk på paan og at det dokumenteres grundig med bilder og nærmere beskrivelse av opplevelsen.

    SvarSlett
  2. Ja, å se Jørn spytte blod i India har jeg ønsket lenge. Eller noe.

    Gandhi Day hørtes da flott ut. Trist at det ikke har stort mer utslag enn at bankansatte bedriver passiv motstand mot å jobbe.

    SvarSlett
  3. Mot bedre vitende - ikke et uvanlig utgangspunkt for mine avgjoerelser - ser det altsaa ut til at det blir paan-fotos paa noe tidspunkt.

    Ellers var det en sportspub som var stengt ogsaa.

    SvarSlett