mandag 28. september 2009

Sarnath


Vi er fortsatt i Varanasi, og har faktisk besluttet aa utvide oppholdt med en par dager. Byen er trivelig, og det er greit aa vaere paa et sted for aa faa studert litt. Stroemmen gaar naa og da, men pyttpytt. Aa bare sitte nede ved ghatene og henge kan likevel ikke vaere ens eneste aktivitet, saa vi fant ut at vi ville gjoere noe kulturelt og turistete.


Vi tok en dagstur til Sarnath (bilder her), stedet der Buddhaen holdt sin aller foerste preken. Foelgelig er det et stor buddhistsenter, og de fleste buddhistiske land har et eget tempel i omraadet. Vi tok taxi dit, men det viste seg at det nok kunne vaert like greit aa ta buss - det er egentlig bare en forstad til Varanasi. Paa den andre siden var det mindre pes med bil, og naar det er saapass mye sol og varmt er lite pes en god ting. (Ikke at jeg klager paa sol og varmt.)

Det foerste vi var og saa var et Jaine-tempel. Jainismen er en kos religion som oppstod omtrent samtidig som buddhismen, som er saapass pasifistisk at de skikkelig hellige folka baerer med seg en kost for aa boerste vekk insekter med slik at de ikke traakker paa dem. (Trivelig gjeng!) Utifra bildene vi ble vist er ogsaa de hellige mennene ofte nakne. (Ok, men noe jeg er mindre entusiastisk for.)
Dette spesifikke tempelet var foedestedet til den ellevte "Tirthankaraen" - asketiske rollemodeller. Han het Shreyansanath, symbolet hans var et neshorn, og i foelge wikipedia var han 8,400,000 aar gammel. (Om jeg leser av tabellen riktig.) Tempelet var i alle fall fint.

Hovedomraadet

Det mest interessante er samlet i et kompleks, og det koster 100 rupees om man er turist - men det er vel verdt det. Her er det arkeologiske utgravninger av den gamle bosetningen - bilde her - og det som dominerer i bakgrunnen er den 43,6 meter hoeye Dhamek Stupaen. Den markerer stedet der Buddhaen holdt sin foerste preken for sine foelgere. Stupaen er en senere kopi av den opprinnelige som ble satt opp av Ashoka.

Apropos Ashoka, det var litt av en fyr. Foedt cirka 300 aar etter Kristus, etter et stort slag fant han ut at vold var ugreit og ble en baannsolid buddhist. Han fant i effekt opp menneskerettigheter, og bare for aa demonstrere at alt vi tror er nytt ikke er det, ogsaa dyrevern. Han hersker over et stoerre rike enn det han kunne administrere direkte, men satte opp digre pillarer med inskripsjoner. Det staar en slik pillar i Sarnath ogsaa - i alle fall restene av den. Paa toppen var det fire loevehoder som er flyttet inn i det arkeologiske museet litt lenger bort. (Og som er en av Indias nasjonalsymboler.) Selve inskripsjonen var til munkene paa stedet, og var en advarsel om aa ikke skape splittelse i munkeordenen.

Ellers er det ogsaa en liten dyrepark paa stedet, hovedsaklig med hjort - slik det ogsaa visstnok var naar Buddha holdt prekenen. Omraadet er ogsaa tilsynelatende et yndet sted for stevnemoeter, om man skal doemme etter de tre parene paa rad som satt i den ene enden av omraadet.

Det arkeologiske museet

Veldig fint, og vel verdt et forsoek. Inngang er 2 rupees per snute, altsaa ca. 12 oere. Vel verdt det. Man kan ikke ta bilder der inne, men det var i alle fall vel verdt et besoek. Mye av det som er gravd opp i omraadet over gata ligger der, inklusive toppen av Ashoka-pillaren.


Det vi ikke saa var en annen pillar litt lenger soer. Her hadde Akbar (ikke han her) satt opp et, visstnok daarlig vedlikeholdt, taarn for aa markere at faren hans hadde vaert her engang. Altsaa var dette neppe det mest personlige monumentet for Stormogulen, saa vi valgte aa droppe det og heller dra hjem og spise lunsj. Og sjokoladekake.

Chai drukket: 57
Apekatter sett: 68


2 kommentarer:

  1. Superfin reisedagbok :-) Ser at apekattene er på vikende grunn i forhold til ditt té konsum

    -Tore

    SvarSlett
  2. Plutselig kommer det ti-tjue stykker av dem samtidig og jeg kjenner munnen snurpe seg i tanken paa litervis og litervis sukret te med melk for aa kompensere.

    SvarSlett